Placuszki ryżowe z warzywami


x

Łatwy

Tani


Placuszki ryżowe z warzywami to pomył na prosty obiad, ciepłą kolację lub dodatek do obiadu (można je serwować z mięsem i sałatą). Placuszki są także dobrym pomysłem na wykorzystanie ryżu, który rozstał nam z poprzedniego dnia, wystarczy wtedy tylko zamoczyć go na 30-40 sekund we wrzątku i postępować zgodnie z instrukcją 🙂

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
30 min
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
3

  • ugotowany ryż - 2 szklanki

  • marchewka - 1 sztuka

  • jajka - 2 sztuki

  • cebula - 1/2 sztuki

  • groszek konserwowy - 4 łyżki

  • kukurydza konserwowa - 4 łyżki

  • czosnek (ząbki) - 1 sztuka

  • mąka pszenna - 1 1/2 łyżki

  • mąka ziemniaczana - 1 1/2 łyżki

  • masło - 1 łyżka

  • pieprz ziołowy - 1/4 łyżeczki

  • wędzona papryka - 1/4 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • olej

PRZYGOTOWANIE

Cebulę, czosnek, marchewkę drobno siekamy lub ścieramy na grubych oczkach tarki.

Całość smażymy na maśle do zarumieniania, następnie dodajemy odrobinę wody i dusimy przez 4-5 minut.

W dużej misce roztrzepujmy jajka, dodajemy ryż, mąkę pszenną, ziemniaczaną, warzywa i całość dokładnie mieszamy. Następnie doprawiamy do smaku.

Na patelni rozgrzewamy mocno olej rzepakowy, łyżka nakładamy masę na placuszki ryżowe i smażymy je na złoty kolor z obu stron.

Gotowe placuszki ryżowe możemy serwować jako dodatek do obiadu lub same z domowym ketchupem!

Uwagi

Ryż nie może być bardzo suchy bo placuszki będą się rozpadały!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.