Keto deser czekoladowy

 

(czas przygotowania 10 minut, przepis na 3 porcje)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Dzisiaj zapraszamy na keto deser czekoladowy, który jest idealny dla osób na diecie ketogenicznej, paelo, a także bezglutenowej i bez mlecznej! Ale spokojnie, jest tak pyszny że nawet osoby nie zwracające uwagi na etykietki będą zachwycone 😉

Składniki:

  • 400ml mleczka kokosowego (minimum 80% kokosa)
  • 100g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao, dla pewności sprawdzić czy w składzie nie ma mleka)
  • 0.5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka erytrolu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Twardą część mleczka kokosowego umieszczamy w misie miksera razem z erytrolem (opcjonalnie), sokiem z cytryny i miksujemy na puszysty krem. Następnie dodajemy przestudzoną, ale nie zastygnięta czekoladę. Krem czekoladowy miksujemy do połączenia składników.

Całość wstawiamy do lodówki aby nasz keto krem czekoladowy stężał.

Jeśli chcemy deser udekorować keto bitą śmietaną to odkładamy trochę ubitej masy koksowej (zanim dodamy czekoladę) i wstawiamy do lodówki aby stężała. Tuż przed serwowaniem przekładamy ją do szprycy/rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdki i dekorujemy 🙂

Uwaga! Aby keto deser czekoladowy się udał musimy przestrzegać dwóch zasad: pierwsza – mleczko kokosowe MUSI mieć minimum 80% kokosa, inaczej się nie ubije, druga – zanim zaczniemy ubijać musimy mleczko schłodzić minimum 12h w lodówce i najlepiej jeszcze wsadzić je na 30 minut przed robieniem do zamrażalnika.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

jeden komentarz “Keto deser czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

63 − 59 =

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital