Puder pomarańczowy

 

(czas przygotowania 30 minut, przepis na 1 porcję)

V Ten przepis jest bez jajek

V Ten przepis jest bez mleka

V Ten przepis jest bez glutenu

Puder pomarańczowy to nasze ostatnie odkrycie, wzbogaca smak deserów, wygląda cudnie jako posypka (nawet do lodów czy owoców) no i ten zapach… obłędny 🙂 A robi się go oczywiście banalnie prosto!

Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 2.5 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

pomarańcze obieramy bardzo cienko obieraczką do warzyw. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, wyłączamy go i wstawiamy skórki na 10 minut, studzimy i sprawdzamy czy się kruszą. Jeśli nie i są nadal giętkie to powtarzamy procedurę do skutku, z tym że sprawdzamy skórki co 5 minut.

Możemy także ususzyć je na grzejniku.

Suche skórki pomarańczowe wkładamy do blendera razem z cukrem pudrem i mielimy na puder. Teoretycznie możemy użyć też moździerza kuchennego ale lepiej sprawdzi się blender/młynek do kawy.

Gotowy puder pomarańczowy przesiewamy przez sitko i przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Uwaga! Obierając pomarańczę starajmy się uniknąć białej części.

Smacznego!

Udostępnij naShare on FacebookPin on Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

64 − = 58

Pełnia Smaków Softkiss Fundacja Konsensus Bezapelacyjnie TipCapital TipCapital