Domowy wafel kakaowy
Łatwy
Tani
Jeśli nie wyobrażacie sobie kawy bez „czegoś słodkiego” ten przepis jest dla Was! Prosty w przygotowaniu wafel kakaowy zachowuje świeżość przez prawie tydzień i co najważniejsze możemy wziąć go do pracy bez obawy, że się „rozciapie” 🙂
|
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
|
0 z 5 (0 głosów) |
||
|
|
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
| 15 min | 1 h 30 min | 1 h 45 min |
| Przygotowanie | 15 min |
| Gotowanie | 1 h 30 min |
| Gotowe | 1 h 45 min |
SKŁADNIKI:
|
|
Porcje |
| 12 |
wafle (andruty) - 5 sztuk
mleko - 500 ml
cukier - 1 szklanka
masło - 125 g
kakao - 1 łyżka
orzechy włoskie mielone - 1 garść
spirytus - 1 łyżka
PRZYGOTOWANIE
Mleko z cukrem gotujemy przez półtorej godziny w garnku o grubym spodzie – jest to bardzo istotne bo w garnku o cienkim dnie mleko się przypali. Zdejmujemy z ognia
Następnie (gdy mleko trochę przestygnie) dodajemy masło, kakao, orzechy i spirytus. Całość mieszamy.
Powstałą masą przekładamy andruty. Gotowy wafel kakaowy odkładamy do zastygnięcia.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

