Domowe pesto bazyliowe
Łatwy
Przystępny
Bezglutenowe
Bez jajek
Aromatyczne pesto bazyliowe smakuje doskonale w połączeniu z wieloma produktami, jednak najlepiej… po prostu z makaronem! Można zrobić je samemu w zaledwie 10 minut, więc po co kupować? Zapraszamy do wypróbowania przepisu!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
10 min |
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
bazylia świeża - 30 g
czosnek (ząbki) - 1 sztuka
orzeszki pinii - 30 g
starty parmezan - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sól
PRZYGOTOWANIE
Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając, aż się delikatnie zarumienią.
Wszystkie składniki na pesto bazyliowe ucieramy w moździerzu lub blendujemy.
Gotowe pesto możemy przechowywać w lodówce!
Uwagi
Orzeszki pinii możemy zastąpić, pestkami dyni lub orzechami nerkowca, jednak smak będzie troszkę inny.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!