Domowy makaron
Normalny
Tani
Bez nabiału
Świeży domowy makaron, czyli kwintesencja kuchni Włoskiej 🙂 Doskonale komponuje się z pesto bazyliowym oraz stanowi bazę dla wielu pysznych dań!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
30 min |
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
mąka pszenna - 200 g
jajka (całe) - 2 sztuki
żółtka jajka - 2 sztuki
oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy/blendujemy. Następnie zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji.
Posypujemy blat/stolnicę mąką i wałkujemy cieniutkie kawałki ciasta (bądź używamy maszynki do wałkowania). Następnie ciasto na makaron posypujemy obficie mąką i tniemy na paseczki. Układamy je tak, aby się ze sobą nie stykały i ponownie posypujemy mąką.
Domowy makaron gotujemy około 4 minuty w osolonym wrzątku z odrobiną oleju.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!