Francuskie macaron – malina, jagoda, truskawka

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe
Delikatna i niebiańska uczta dla podniebienia! Zapraszamy na rozpływające się w ustach malinowe/jagodowe/truskawkowe macaron!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
1 h | 15 min | 1 h 15 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 1 h |
Pieczenie | 15 min |
Gotowe | 1 h 15 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
25 |
Bezy:
migdały - 100 g
białka jajka - 3 sztuki
cukier (kryształ) - 30 g
cukier puder - 200 g
syrop malina/jagoda/truskawka - 1 łyżeczka
Krem:
masło - 2 łyżki
cukier puder - 4 łyżki
śmietanka 36% - 2 łyżki
syrop malina/jagoda/truskawka - 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
Bezy:
Migdały sparzamy, zdejmujemy skórkę i mielimy.
Ubijamy białka z cukrem (kryształem) na sztywną pianę. Wyłączamy mikser. następnie dodajemy migdały i cukier puder. Całość mieszamy.
Dodajemy wcześniej wybrany syrop i ponownie mieszamy do połączenia składników.
Na blaszce pokrytej papierem do pieczenia robimy za pomocą szprycy kropki z naszej masy. Zostawiamy je na 20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni i wstawiamy bezy na 15 minut. Jeśli są większe niż 4 cm to na trochę dłużej.
Krem:
Wszystkie składniki na krem miksujemy na gładką masę i wstawiamy na 20 minut do lodówki.
Gotowe i ostudzone macaron przekładamy kremem i składamy parami.
Uwagi
Zamiast całych migdałów możemy użyć gotowej mąki migdałowej!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!