Chińskie wontony z krewetkami


x

Normalny

Przystępny

Bez nabiału

Bez jajek


Wontony czyli chińskie pierożki smakują doskonale z sosem sojowym, sprawdzą się również jako dodatek do zup.

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
30 min 15 min 45 min
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 15 min
Gotowe 45 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

Ciasto na wontony:

  • mąka pszenna - 350 g

  • przegotowana woda - 250 ml

  • sól - 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • krewetki - 100 g

  • sos sojowy

PRZYGOTOWANIE

Ciasto na wontony:

Z mąki, wody i i soli zagniatamy ciasto przez około 5-6 minut, aż do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji.

Stolnicę\blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy cieniutko ciasto (możemy użyć maszynki do wałkowania ciasta).

Następnie wcinamy szklanką kółeczka. Na środku każdego układamy krewetkę (wcześniej opłukaną i oczyszczoną) i zlepiamy pierożki tworząc a’la sakiewki.

Pierożki gotujemy na parze za pomocą koszyczka bambusowego lub zwyczajnego naczynia do gotowania na parze.

Na dnie kładziemy podziurkowany papier do pieczenia, a gdy woda będzie wrząca układamy pierożki (tak aby się ze sobą nie stykały).

Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut, aż ciasto będzie miękkie, al dente.

Chińskie wontony z krewetkami serwujemy z sosem sojowym lub innym o orientalnym smaku!


Podziel się swoją opinią!

2 komentarze

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Izabela 4 lata temu
Wegetarianie nie jedzą krewetek.
      Odpowiedz
Izabela Robert 1 rok temu
Jedzą tylko trawę ?
      Odpowiedz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.