Chińskie wontony z krewetkami

Normalny

Przystępny

Bez nabiału

Bez jajek
Wontony czyli chińskie pierożki smakują doskonale z sosem sojowym, sprawdzą się również jako dodatek do zup.
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
30 min | 15 min | 45 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
Gotowanie | 15 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
Ciasto na wontony:
mąka pszenna - 350 g
przegotowana woda - 250 ml
sól - 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
krewetki - 100 g
sos sojowy
PRZYGOTOWANIE
Ciasto na wontony:
Z mąki, wody i i soli zagniatamy ciasto przez około 5-6 minut, aż do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji.
Stolnicę\blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy cieniutko ciasto (możemy użyć maszynki do wałkowania ciasta).
Następnie wcinamy szklanką kółeczka. Na środku każdego układamy krewetkę (wcześniej opłukaną i oczyszczoną) i zlepiamy pierożki tworząc a’la sakiewki.
Pierożki gotujemy na parze za pomocą koszyczka bambusowego lub zwyczajnego naczynia do gotowania na parze.
Na dnie kładziemy podziurkowany papier do pieczenia, a gdy woda będzie wrząca układamy pierożki (tak aby się ze sobą nie stykały).
Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut, aż ciasto będzie miękkie, al dente.
Chińskie wontony z krewetkami serwujemy z sosem sojowym lub innym o orientalnym smaku!
Podziel się swoją opinią!
3 komentarze
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!


