Kopytka tradycyjne
Normalny
Tani
Bez nabiału
Smak i prostota polskiej kuchni w najlepszym wydaniu! Niby proste, banalne, ale to od dodatków zależy czy postawimy na tradycję czy nowoczesność 🙂 Jednym słowem, zapraszamy na kopytka tradycyjne!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
1 h |
Przygotowanie | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
ziemniaki - 1 kg
mąka pszenna - 300 g
jajko surowe - 1 sztuka
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
sól
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obieramy i gotujemy, aż będą całkowicie miękkie. Odcedzamy i studzimy. Następnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę.
Na stolnicy umieszczamy ziemniaki, mąkę pszenną, jajko, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie bardzo klejące możemy dodać odrobinę mąki pszennej, jednak nie za dużo bo kopytka zrobią się twarde.
Z ciasta odcinamy kawałki i formujemy z nich wałeczki ok 2-3 cm średnicy. Następnie ucinamy nożem ukośne kopytka.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Kopytka wrzucamy (mniejszymi porcjami) na wrzątek, a jak wypłyną to zmniejszamy delikatnie ogień i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Następnie wyciągamy je a pomocą łyżki cedzakowej.
Gotowe kopytka podajemy polane masłem, z ulubionymi sosami lub jako dodatek do potraw.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!