Soczysty pieczony łosoś

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Zapraszamy na prosty przepis na soczystego łososia. Pyszną rybę polecamy podawać z delikatną sałatką z warzyw 🙂
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
45 min | 16 min | 1 h 1 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 45 min |
Pieczenie | 16 min |
Gotowe | 1 h 1 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
2 |
filet z łososia - 300 g
cytryna - 1 sztuka
pieprz cytrynowy - 1 szczypta
czosnek granulowany - 1 szczypta
sól - 2 łyżki
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Do miski wlewamy chłodną wodę i rozpuszczamy w niej sól. Moczymy w niej łososia przez około 10-15 minut.
Następnie wyciągamy rybę i marynujemy ją pół godziny w oliwie, pieprzu i czosnku.
Łososia pieczemy na papierze do pieczenia przez 8 minut w temperaturze 220 stopni, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i ponownie pieczemy 8 minut.
Gotowy łosoś powinien być serwowany z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!