Domowe placki ziemniaczane


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału


Wielu kojarzą się z dzieciństwem – pyszne, pachnące i chrupiące placki ziemniaczane! Smakują zarówno same, ze śmietaną czy gulaszem!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
50 min
Przygotowanie 50 min
Gotowe 50 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • ziemniaki - 1 kg

  • cebula - 1 sztuka

  • jajka - 2 sztuki

  • mąka pszenna - 3 łyżki

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Obieramy ziemniaki i cebulę. Następnie ścieramy wszystko na tarce, delikatnie odciskamy na sitku, zlewając sok do miseczki.

Ziemniaki i cebulę mieszamy z mąką i roztrzepanym jajkiem. Dodajemy sól i pieprz.

Z miseczki z sokiem odlewamy płyn – na dnie powinna zostać skrobia ziemniaczana, którą dodajemy do masy.

Rozgrzewamy olej. Placki ziemniaczane smażymy na złoty kolor z obu stron.

Placki ziemniaczane podajemy z gulaszem, śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.