Domowe placki ziemniaczane
Łatwy
Tani
Bez nabiału
Wielu kojarzą się z dzieciństwem – pyszne, pachnące i chrupiące placki ziemniaczane! Smakują zarówno same, ze śmietaną czy gulaszem!
|
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
|
0 z 5 (0 głosów) |
||
|
|
Przygotowanie |
| 50 min |
| Przygotowanie | 50 min |
SKŁADNIKI:
|
|
Porcje |
| 4 |
ziemniaki - 1 kg
cebula - 1 sztuka
jajka - 2 sztuki
mąka pszenna - 3 łyżki
sól
pieprz
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Obieramy ziemniaki i cebulę. Następnie ścieramy wszystko na tarce, delikatnie odciskamy na sitku, zlewając sok do miseczki.
Ziemniaki i cebulę mieszamy z mąką i roztrzepanym jajkiem. Dodajemy sól i pieprz.
Z miseczki z sokiem odlewamy płyn – na dnie powinna zostać skrobia ziemniaczana, którą dodajemy do masy.
Rozgrzewamy olej. Placki ziemniaczane smażymy na złoty kolor z obu stron.
Placki ziemniaczane podajemy z gulaszem, śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

