Babka pomarańczowa


x

Łatwy

Tani


Pyszna alternatywa dla klasycznej babki cytrynowej! Miękka i aromatyczna babka pomarańczowa – zapraszamy do spróbowania!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 50 min 1 h 10 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
Gotowe 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
12

Babka pomarańczowa:

  • mąka pszenna - 250 g

  • mąka ziemniaczana - 250 g

  • cukier - 250 g

  • masło - 200 g

  • jajka - 4 sztuki

  • pomarańcza - 1 sztuka

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • sól - 1 szczypta

  • tłuszcz do wysmarowania formy

Lukier:

  • cukier puder - 10 łyżek

  • gorąca woda - 2 łyżki

  • sok z pomarańczy - 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Babka:

pomarańczę myjemy i sparzamy, następnie ścieramy z niej skórkę na małych oczkach tarki i wyciskamy sok.

Masło (miękkie) i cukier ucieramy ma puszystą masę. Powoli dodajemy jajka, sok z pomarańczy i ucieramy.

Przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy razem ze skórką z pomarańczy i szczyptą soli. Całość mieszamy łyżką.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wlewamy masę. Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Lukier:

Wyciśnięty sok z pomarańczy mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i wodą.

Babkę pomarańczową serwujemy polaną lukrem.

Uwagi

Przepis na formę o pojemności 2l


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.