Babka pomarańczowa

Łatwy

Tani
Pyszna alternatywa dla klasycznej babki cytrynowej! Miękka i aromatyczna babka pomarańczowa – zapraszamy do spróbowania!
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
20 min | 50 min | 1 h 10 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 50 min |
Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
12 |
Babka pomarańczowa:
mąka pszenna - 250 g
mąka ziemniaczana - 250 g
cukier - 250 g
masło - 200 g
jajka - 4 sztuki
pomarańcza - 1 sztuka
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
tłuszcz do wysmarowania formy
Lukier:
cukier puder - 10 łyżek
gorąca woda - 2 łyżki
sok z pomarańczy - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Babka:
pomarańczę myjemy i sparzamy, następnie ścieramy z niej skórkę na małych oczkach tarki i wyciskamy sok.
Masło (miękkie) i cukier ucieramy ma puszystą masę. Powoli dodajemy jajka, sok z pomarańczy i ucieramy.
Przesiewamy przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy razem ze skórką z pomarańczy i szczyptą soli. Całość mieszamy łyżką.
Formę do babki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wlewamy masę. Babkę pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Lukier:
Wyciśnięty sok z pomarańczy mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i wodą.
Babkę pomarańczową serwujemy polaną lukrem.
Uwagi
Przepis na formę o pojemności 2l
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!
