Jabłka w własnoręcznie wykonanym karmelu


x

Normalny

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek


Choć wielu ta przekąska kojarzy się z Halloween to zapewniamy, że o każdej porze roku jabłka w karmelu smakują równie pysznie, a dzieci je wręcz uwielbiają!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
40 min
Przygotowanie 40 min
Gotowe 40 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
10

Karmel:

  • cukier - 1/2 szklanki

  • woda - 1/2 szklanki

  • śmietana kremówka - 200 ml

Dodatkowo:

  • jabłka - 10 sztuk

  • patyczki do lodów - 10 sztuk

PRZYGOTOWANIE

Karmel:

W garnku z wodą rozpuszczamy cukier, cały czas mieszając. Istotne, aby cukier rozpuścił się zanim woda zacznie wrzeć. Zmniejszamy moc palnika.

Na początku syrop zacznie gęstnieć i zrobi się złotawy, nie mieszamy go – możemy ewentualnie delikatnie obracać garnkiem.

W osobnym garnku rozgrzewamy śmietanę. Gdy po chwili nasz karmel zrobi się ciemnobrązowy to łączymy oba składniki dokładnie mieszając.

Jabłka w karmelu:

Jabłka myjemy i usuwamy ogonki. Następnie w każde wbijamy patyczek.

Każde jabłuszko zanurzamy w karmelu i ostawiamy do ostygnięcia (najlepiej do lodówki) na około godzinę.

Uwagi

Do wykonania karmelu najlepiej użyć garnka o grubszym dnie, aby się nie przypalił.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.