Ptysie

Normalny

Tani
Kto z nas nie lubi odrobiny łakomstwa i kalorycznych, ale rozpływający się w ustach ptysiów? Zapraszamy na ten słodziutki deser!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
30 min | 25 min | 55 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
Gotowanie | 25 min |
Gotowe | 55 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
6 |
Ciasto parzone na ptysie:
masło - 125 g
woda - 1 szklanka
jajka - 4 sztuki
mąka pszenna - 1 szklanka
Krem:
śmietana kremówka 36% - 500 ml
cukier puder - 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Ciasto parzone na ptysie:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do wrzątku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.
Gdy ciasto będzie miało szklisty kolor – odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy chłodne ciasto z jajkami.
Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy/worka cukierniczego wyciskamy ciasto parzone (w sporych odstępach).
Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ptysie kroimy na pół.
Krem:
Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.
Wykładamy bitą śmietanę na ptysie – również za pomocą szprycy, najlepiej z końcówką gwiazdki.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!