pelniasmakow-banner

Ptysie


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Tani


Kto z nas nie lubi odrobiny łakomstwa i kalorycznych, ale rozpływający się w ustach ptysiów? Zapraszamy na ten słodziutki deser!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Gotowe
30 min 25 min 55 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 25 min
Gotowe 55 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
6

Ciasto parzone na ptysie:

  • masło - 125 g

  • woda - 1 szklanka

  • jajka - 4 sztuki

  • mąka pszenna - 1 szklanka

Krem:

  • śmietana kremówka 36% - 500 ml

  • cukier puder - 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto parzone na ptysie:

W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do wrzątku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy.

Gdy ciasto będzie miało szklisty kolor – odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy chłodne ciasto z jajkami.

Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy/worka cukierniczego wyciskamy ciasto parzone (w sporych odstępach).

Pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ptysie kroimy na pół.

Krem:

Mocno schłodzoną śmietanę miksujemy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna.

Wykładamy bitą śmietanę na ptysie – również za pomocą szprycy, najlepiej z końcówką gwiazdki.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.