Pesto z czosnku niedźwiedziego

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek
Pesto z czosnku niedźwiedziego to zdrowy i pyszny dodatek do makaronów własnoręcznej roboty. Wraz z odrobiną majonezu lub jogurtu sprawdzi się również jako dip do np. mięsa z grilla. Gdy już zakochasz się w jego smaku, to zobaczysz że z kanapką smakuje równie dobrze 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
10 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
liście czosnku niedźwiedziego - 150 g
orzechy pinii - 30 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
tarty parmezan - 30 g
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Liście czosnku niedźwiedziego płuczemy, osuszamy i siekamy. Wrzucamy na minutę do wrzątku, aby pozbyć się goryczy, odcedzamy.
Orzeszki pinii (lub inne) podpiekamy na suchej patelni, cały czas mieszając, aż się delikatnie zarumienią.
Wszystkie składniki ucieramy w moździerzu lub blendujemy.
Pesto z czosnku niedźwiedziego przechowujemy w lodówce.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!