Sos pieczarkowy
Łatwy
Tani
Bezglutenowe
Bez jajek
Zapraszamy na kremowy sos pieczarkowy, który doskonale pasuje do kopytek, placków ziemniaczanych, ryżu i… do czego jeszcze? Puśćcie wodzę fantazji!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
5 min | 10 min | 15 min |
Przygotowanie | 5 min |
Gotowanie | 10 min |
Gotowe | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
pieczarki - 400 g
cebula - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
śmietana kremówka - 1/2 szklanki
masło - 1 łyżka
cytryna
sól
pieprz
natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Rozgrzewamy patelnię z masłem i smażymy cebulę – gdy się zeszkli dodajemy czosnek i pieczarki.
Gdy grzyby się zarumienią i odparują dolewamy śmietanę, cały czas mieszając.
Doprawiamy sos solą i pieprzem oraz zakwaszamy cytryną do smaku.
Gotowy sos pieczarkowy serwujemy posypany posiekaną pietruszką.
Uwagi
Gdy sos pieczarkowy za bardzo zgęstnieje możemy go rozcieńczyć odrobiną wody lub mleka.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!