Sos pieczarkowy


x

Łatwy

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek


Zapraszamy na kremowy sos pieczarkowy, który doskonale pasuje do kopytek, placków ziemniaczanych, ryżu i… do czego jeszcze? Puśćcie wodzę fantazji!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
5 min 10 min 15 min
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
Gotowe 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

  • pieczarki - 400 g

  • cebula - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 3 sztuki

  • śmietana kremówka - 1/2 szklanki

  • masło - 1 łyżka

  • cytryna

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.

Rozgrzewamy patelnię z masłem i smażymy cebulę – gdy się zeszkli dodajemy czosnek i pieczarki.

Gdy grzyby się zarumienią i odparują dolewamy śmietanę, cały czas mieszając.

Doprawiamy sos solą i pieprzem oraz zakwaszamy cytryną do smaku.

Gotowy sos pieczarkowy serwujemy posypany posiekaną pietruszką.

Uwagi

Gdy sos pieczarkowy za bardzo zgęstnieje możemy go rozcieńczyć odrobiną wody lub mleka.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.