pelniasmakow-banner

Sos pieczarkowy


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Zapraszamy na kremowy sos pieczarkowy, który doskonale pasuje do kopytek, placków ziemniaczanych, ryżu i… do czego jeszcze? Puśćcie wodzę fantazji!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Gotowe
5 min 10 min 15 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
Gotowe 15 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
2

  • pieczarki - 400 g

  • cebula - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 3 sztuki

  • śmietana kremówka - 1/2 szklanki

  • masło - 1 łyżka

  • cytryna

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.

Rozgrzewamy patelnię z masłem i smażymy cebulę – gdy się zeszkli dodajemy czosnek i pieczarki.

Gdy grzyby się zarumienią i odparują dolewamy śmietanę, cały czas mieszając.

Doprawiamy sos solą i pieprzem oraz zakwaszamy cytryną do smaku.

Gotowy sos pieczarkowy serwujemy posypany posiekaną pietruszką.

Uwagi

Gdy sos pieczarkowy za bardzo zgęstnieje możemy go rozcieńczyć odrobiną wody lub mleka.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.