Tarta z rabarbarem i bezą

Łatwy

Przystępny
Wiosennie, lekko orzeźwiająco! Dzisiaj na deser – tarta z rabarbarem i bezą!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
20 min | 55 min | 1 h 15 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 55 min |
Gotowe | 1 h 15 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
12 |
Spód:
mąka pszenna - 2 szklanki
masło (rozpuszczone) - 1 szklanka
cukier puder - 12 łyżek
Nadzienie:
rabarbar - 7/10 kg
jajka - 2 sztuki
cukier - 3/4 szklanki
mąka - 4 łyżki
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
Beza:
białka jajka - 4 sztuki
cukier - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Spód:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy na formę do tarty i podpiekamy 15 minut w 180 stopniach.
Nadzienie:
Rabarbar płuczemy i kroimy na drobną kostkę. Następnie mieszamy z pozostałymi składnikami i wykładamy na spód. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Beza:
Białka ubijamy na pianę. Następnie powoli wsypujemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijamy jeszcze przez ok 2 minuty.
Bezę wykładamy na tartę i pieczemy kolejne 25 minut w 180 stopniach (góra i dół bez termoobiegu).
Tarta z rabarbarem może być podawana z lodami waniliowymi!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!