Purée ziemniaczane z gałką muszkatołową


x

Łatwy

Tani

Bezglutenowe


Jeśli lubisz ziemniaki, ale tradycyjne podanie troszkę Cię nudzi to mamy świetną alternatywę – puszyste i aksamitne purée!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 20 min 30 min
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Gotowe 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • ziemniaki - 1 kg

  • mleko - 100 ml

  • masło - 5 łyżek

  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obieramy, zalewamy zimną wodą, solimy. Gdy zaczną wrzeć gotujemy jeszcze około 20 minut, aż będą miękkie.

Ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę, a następnie przecieramy przez sitko.

W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, po czym dodajemy do ziemniaków.

Całość doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i energicznie mieszamy (możemy użyć też blendera).

Purée ziemniaczane z gałką muszkatołową serwujemy jako dodatek do dań głównych!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.