Purée ziemniaczane z gałką muszkatołową
Łatwy
Tani
Bezglutenowe
Jeśli lubisz ziemniaki, ale tradycyjne podanie troszkę Cię nudzi to mamy świetną alternatywę – puszyste i aksamitne purée!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
10 min | 20 min | 30 min |
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 20 min |
Gotowe | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
ziemniaki - 1 kg
mleko - 100 ml
masło - 5 łyżek
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obieramy, zalewamy zimną wodą, solimy. Gdy zaczną wrzeć gotujemy jeszcze około 20 minut, aż będą miękkie.
Ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę, a następnie przecieramy przez sitko.
W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, po czym dodajemy do ziemniaków.
Całość doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i energicznie mieszamy (możemy użyć też blendera).
Purée ziemniaczane z gałką muszkatołową serwujemy jako dodatek do dań głównych!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!