Pyzy z mięsem
Normalny
Przystępny
Tradycyjnie, pachnąco, swojsko i smacznie! Zapraszamy na domowe pyzy z mięsem! Wy też lubicie?
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
1 h | 12 min | 1 h 12 min |
Przygotowanie | 1 h |
Gotowanie | 12 min |
Gotowe | 1 h 12 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
Ciasto:
ziemniaki - 1 kg
jajko - 1 sztuka
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
masło - 3 łyżki
sól
Farsz:
mięso mielone wieprzowe - 200 g
cebula - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 1 sztuka
majeranek - 1 łyżeczka
sól
pieprz
Dodatkowo:
masło
zeszklona cebulka (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Ziemniaki obieramy i płuczemy. Połowę gotujemy do miękkości, odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Drugą połowę ścieramy na tarce i odciskamy z nadmiaru wody.
Jedne i drugie ziemniaki łączymy, dodajemy mąkę i jajko i odrobinę soli.
Zagniatamy ciasto i dzielimy na porcje.
Farsz:
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, podobnie czosnek. Następnie dodajemy do mięsa.
Farsz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie mieszamy.
Pyzy z mięsem:
Na każdą porcję ciasta nakładamy farsz i formujemy kulki.
Gotowe pyzy wrzucamy do wrzątku i gotujemy 10 – 12 minut od wypłynięcia.
Roztapiamy masło i polewamy nim pyzy – możemy też opcjonalnie dodać zeszkloną cebulkę.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!