Hummus

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Dzisiaj wędrujemy na Bliski Wschód, a konkretnie do Libanu i zapraszamy serdecznie na hummus!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
15 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
ciecierzyca ugotowana - 250 g
ziarna sezamu - 6 łyżek
oliwa z oliwek - 3 łyżki
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
sok z cytryny - 2 łyżeczki
kmin rzymski - 1/3 łyżeczki
sól
PRZYGOTOWANIE
Na suchej patelni prażymy sezam, cały czas mieszając, aż będzie miał złoty kolor.
Następnie sezam razem z oliwą dokładnie miksujemy.W ten sposób powstaje nam pasta tahini.
Do tahini dodajemy czosnek, sok z cytryny, kmin, szczyptę soli i miksujemy.
Następnie powoli dodajemy ciecierzycę, cały czas miksując. Aby hummus był bardziej kremowy możemy dodać trochę wody.
Podając hummus możemy posypać go prażonym sezamem.
Uwagi
Zamiast miksowania sezamu z oliwą możemy użyć gotowej pasty tahini.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!