Hummus


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek


Dzisiaj wędrujemy na Bliski Wschód, a konkretnie do Libanu i zapraszamy serdecznie na hummus!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • ciecierzyca ugotowana - 250 g

  • ziarna sezamu - 6 łyżek

  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • sok z cytryny - 2 łyżeczki

  • kmin rzymski - 1/3 łyżeczki

  • sól

PRZYGOTOWANIE

Na suchej patelni prażymy sezam, cały czas mieszając, aż będzie miał złoty kolor.

Następnie sezam razem z oliwą dokładnie miksujemy.W ten sposób powstaje nam pasta tahini.

Do tahini dodajemy czosnek, sok z cytryny, kmin, szczyptę soli i miksujemy.

Następnie powoli dodajemy ciecierzycę, cały czas miksując. Aby hummus był bardziej kremowy możemy dodać trochę wody.

Podając hummus możemy posypać go prażonym sezamem.

Uwagi

Zamiast miksowania sezamu z oliwą możemy użyć gotowej pasty tahini.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.