pelniasmakow-banner

Hummus


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Dzisiaj wędrujemy na Bliski Wschód, a konkretnie do Libanu i zapraszamy serdecznie na hummus!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
15 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • ciecierzyca ugotowana - 250 g

  • ziarna sezamu - 6 łyżek

  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • sok z cytryny - 2 łyżeczki

  • kmin rzymski - 1/3 łyżeczki

  • sól

PRZYGOTOWANIE

Na suchej patelni prażymy sezam, cały czas mieszając, aż będzie miał złoty kolor.

Następnie sezam razem z oliwą dokładnie miksujemy.W ten sposób powstaje nam pasta tahini.

Do tahini dodajemy czosnek, sok z cytryny, kmin, szczyptę soli i miksujemy.

Następnie powoli dodajemy ciecierzycę, cały czas miksując. Aby hummus był bardziej kremowy możemy dodać trochę wody.

Podając hummus możemy posypać go prażonym sezamem.

Uwagi

Zamiast miksowania sezamu z oliwą możemy użyć gotowej pasty tahini.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.