Udka w panierce – pikantnej i chrupiącej

Łatwy

Przystępny
Pyszne udka w panierce! Jeśli lubisz pikantnego i chrupiącego kurczaka to ten przepis przypadnie Ci do gustu!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
30 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
3 |
udka kurczaka zagrodowego - 1 kg
maślanka - 200 ml
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
mąka pszenna - 3 łyżki
ostra papryka - 1 łyżeczka
olej - 1 l
chilli (opcjonalnie)
sól
pieprz
Panierka:
mąka pszenna - 1/2 szklanki
mąka kukurydziana - 1/2 szklanki
ostra paptyka - 1/2 łyżeczki
sól
PRZYGOTOWANIE
Udka myjemy i oczyszczamy.
Do miski lub garnka wlewamy maślankę, dodajemy przecier pomidorowy, mąkę, ostrą paprykę, chili, sól, pieprz.
Udka umieszczamy w marynacie, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na minimum 3-4h. Na 20 minut przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki.
Mąkę pszenną, kukurydzianą, ostrą paprykę i szczyptę soli mieszamy. Następnie dokładnie obtaczamy w nich udka.
W garnku rozgrzewamy litr oleju i smażymy udka na złoty kolor co jakiś czas je obracając.
Po wyjęciu udka odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Udka w panierce podajemy z sałatką i frytkami lub ziemniakami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!