pelniasmakow-banner

Udka w panierce – pikantnej i chrupiącej


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Pyszne udka w panierce! Jeśli lubisz pikantnego i chrupiącego kurczaka to ten przepis przypadnie Ci do gustu!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
30 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
3

  • udka kurczaka zagrodowego - 1 kg

  • maślanka - 200 ml

  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki

  • mąka pszenna - 3 łyżki

  • ostra papryka - 1 łyżeczka

  • olej - 1 l

  • chilli (opcjonalnie)

  • sól

  • pieprz

Panierka:

  • mąka pszenna - 1/2 szklanki

  • mąka kukurydziana - 1/2 szklanki

  • ostra paptyka - 1/2 łyżeczki

  • sól

PRZYGOTOWANIE

Udka myjemy i oczyszczamy.

Do miski lub garnka wlewamy maślankę, dodajemy przecier pomidorowy, mąkę, ostrą paprykę, chili, sól, pieprz.

Udka umieszczamy w marynacie, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na minimum 3-4h. Na 20 minut przed smażeniem wyjmujemy mięso z lodówki.

Mąkę pszenną, kukurydzianą, ostrą paprykę i szczyptę soli mieszamy. Następnie dokładnie obtaczamy w nich udka.

W garnku rozgrzewamy litr oleju i smażymy udka na złoty kolor co jakiś czas je obracając.

Po wyjęciu udka odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Udka w panierce podajemy z sałatką i frytkami lub ziemniakami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.