Kluski śląskie


x

Normalny

Tani


Pyszne i smakowite kluski śląskie! Serdecznie polecamy podawać z sosami!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
40 min 30 min 1 h 10 min
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 30 min
Gotowe 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • ziemniaki - 1 kg

  • mąka ziemniaczana - 6 łyżek

  • mąka pszenna - 2 łyżki

  • jajka - 2 sztuki

  • sól

PRZYGOTOWANIE

Wodę w garnku solimy i gotujemy ziemniaki w mundurkach. Następnie je obieramy i przeciskamy przez praskę/maszynkę.

Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, jajka oraz odrobinę soli. Zagniatamy ciasto.

Z powstałego ciasta formujemy niewielkie kluski z dołeczkiem na środku.

Kluski śląskie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, aż wypłyną. Następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową.

Gotowe kluski podajemy jako dodatek do dań lub same np. ze skwarkami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.