Zupa z dyni pieczonej z serem pleśniowym

Normalny

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek
Aksamitna i kremowa zupa z dyni z dodatkiem sera pleśniowego to świetna propozycja na jesienny obiad!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Pieczenie | Gotowe |
10 min | 10 min | 35 min | 55 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 10 min |
Pieczenie | 35 min |
Gotowe | 55 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
dynia - 600 g
bulion warzywny lub mięsny - 300 ml
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
imbir starty - 2 łyżeczki
ser pleśniowy - 100 g
pestki dyni - 3 łyżki
papryczka chili (opcjonalnie) - 1/2 sztuki
sól
pieprz
sok z cytryny
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Dynię kroimy w ósemki, czosnku nie obieramy, wszystko polewamy odrobiną oliwy i pieczemy (w naczyniu żaroodpornym lub blaszce przykrytą folią aluminiową) około 30-35 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie sprawdzamy czy dynia jest miękka, jeśli tak obieramy ją, podobnie czosnek i kroimy w kostkę.
W garnku umieszczamy pieczone składniki, stary na tarce imbir, posiekane chili (opcjonalnie). Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, zalewamy bulionem i blendujemy.
Zupę dyniową gotujemy 10 minut na małym ogniu. W międzyczasie próbujemy i doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny do smaku.
Na suchej patelni podpiekamy pestki dyni, aż się zarumienią.
Zupa z dyni pieczonej powinna być serwowana z kawałkami sera pleśniowego, posypana pestkami z dyni.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!