Zupa gulaszowa

Łatwy

Przystępny

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Tradycyjna zupa gulaszowa – pachnąca papryką i dobrze przyprawiona! Zapraszamy do spróbowania!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
30 min | 1 h 30 min | 2 h |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
Gotowanie | 1 h 30 min |
Gotowe | 2 h |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
łopatka wieprzowa - 350 g
bulion warzywny lub mięsny - 4 szklanki
cebula - 1 sztuka
papryka czerwona - 1 sztuka
pomidory - 700 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
ziemniaki - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
czerwona papryka słodka - 1 łyżeczka
papryka wędzona - 1 łyżeczka
papryka ostra - 1 łyżeczka
tymianek - 1 łyżeczka
liść lurowy - 2 sztuki
ziele angielskie - 2 sztuki
masło - 3 łyżki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
W garnku smażymy na maśle cebulę i przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w kostkę czosnek.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Gdy już je obsmażymy z każdej strony to dodajemy paprykę słodką, ostrą, wędzoną i tymianek. Wszystko mieszamy i smażymy 2 minuty.
Po tym czasie wlewamy gorący bulion, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Pomidory pozbawiamy nasion i wraz z przecierem pomidorowym dodajemy do gulaszu. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem i gotujemy około 1 godzinę pod przykryciem.
Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę i gotujemy do miękkości około 30-35 minut.
Zupa gulaszowa może być podawana z chlebem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!