Pulpeciki z dorsza w sosie koperkowym
Normalny
Przystępny
Świetna alternatywa dla smażonej lub pieczonej ryby! Zapraszamy na pyszne pulpeciki z dorsza w sosie koperkowym!
|
3.33 z 5 (3 głosy) |
|
3.33 z 5 (3 głosy) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
30 min | 35 min | 1 h 5 min |
Przygotowanie | 30 min |
Gotowanie | 35 min |
Gotowe | 1 h 5 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
5 |
filety z dorsza - 5 sztuk
jajka - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
bulion warzywny - 1 szklanka
bułka tarta - 3 łyżki
śmietanka - 150 ml
koperek (pęczek) - 1 sztuka
mąką ziemniaczana - 1 1/2 łyżki
mąka pszenna - 1/2 szklanki
cytryna do zakwaszenia (opcjonalnie)
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Dorsza myjemy, czyścimy i odciskamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.
Następnie rybę kroimy w kostkę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia razem z połową pęczka koperku.
Do zmielonej ryby dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, z której formujemy pulpeciki.
Pulpeciki obtaczamy w mące i odstawiamy na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy je, ponownie obtaczamy w mące i smażymy ma maśle.
Gdy pulpeciki się zarumienią dodajemy szklankę bulionu, przykrywamy je i dusimy na małym ogniu około 25 – 30 minut.
Do śmietanki dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy ją do pulpecików.
Całość gotujemy do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. W międzyczasie doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Gotowe pulpeciki z dorsza serwujemy z posiekaną drugą połową pęczka koperku.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!