pelniasmakow-banner

Pulpeciki z dorsza w sosie koperkowym


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Świetna alternatywa dla smażonej lub pieczonej ryby! Zapraszamy na pyszne pulpeciki z dorsza w sosie koperkowym!

Pełnia Smaków - preloader

3.33 z 5 (3 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

3.33 z 5 (3 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Gotowe
30 min 35 min 1 h 5 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 35 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
5

  • filety z dorsza - 5 sztuk

  • jajka - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • bulion warzywny - 1 szklanka

  • bułka tarta - 3 łyżki

  • śmietanka - 150 ml

  • koperek (pęczek) - 1 sztuka

  • mąką ziemniaczana - 1 1/2 łyżki

  • mąka pszenna - 1/2 szklanki

  • cytryna do zakwaszenia (opcjonalnie)

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Dorsza myjemy, czyścimy i odciskamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.

Następnie rybę kroimy w kostkę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia razem z połową pęczka koperku.

Do zmielonej ryby dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę, z której formujemy pulpeciki.

Pulpeciki obtaczamy w mące i odstawiamy na 45 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy je, ponownie obtaczamy w mące i smażymy ma maśle.

Gdy pulpeciki się zarumienią dodajemy szklankę bulionu, przykrywamy je i dusimy na małym ogniu około 25 – 30 minut.

Do śmietanki dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy ją do pulpecików.

Całość gotujemy do momentu, aż sos zacznie gęstnieć. W międzyczasie doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Gotowe pulpeciki z dorsza serwujemy z posiekaną drugą połową pęczka koperku.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.