Tradycyjna lasagna
Normalny
Przystępny
Tradycyjnie, słonecznie i pysznie! Zapraszamy na lasagne w tradycyjnym wydaniu!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 20 min | 45 min | 1 h 15 min |
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 20 min |
Pieczenie | 45 min |
Gotowe | 1 h 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
makaron do lasagne (płaty) - 10 sztuk
mięso mielone - 450 g
cebula - 1 sztuka
pomidory - 500 g
czerwona papryka - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 5 sztuk
ser żółty - 300 g
bazylia - 1 łyżeczka
oregano - 1 łyżeczka
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Sos beszamelowy:
masło - 2 łyżki
mąka pszenna - 3 łyżki
mleko - 500 ml
sól - 1/4 łyżeczki
pieprz - 1/4 łyżeczki
gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso i czosnek. Całość smażymy przez ok 5 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy 10 minut. Na koniec dodajemy pomidory (wcześniej pokrojone w kostkę) bazylię, oregano, sól, pieprz.
Wszystko smażymy, aż papryka będzie miękka, a pomidory się „rozgotują”.
Sos beszamelowy:
Masło rozpuszczamy, następnie dodajemy mąkę i dolewamy zimne mleko, cały czas mieszając.
Gotujemy ok 5 minut (na delikatnym ogniu) dopóki sos nie zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Lasagne:
Płaty makaronu układamy w naczyniu żaroodpornym (wcześniej posmarowanym oliwą), następnie kładziemy warstwę sosu, beszamelu i startego sera żółtego. Tak przekładamy makaron, aż do wyczerpania składników.
Ostatnią warstwę przykrywamy sosem beszamelowym i sporą ilością sera żółtego. Lasagne pieczemy 40-45 minut w 190 stopniach.
Lasagne serwujemy z listkiem świeżej bazylii :)
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!