Wiśniowe babeczki
Łatwy
Przystępny
Zapraszamy serdecznie na mięciutkie wiśniowe babeczki z wilgotnym środkiem!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 25 min | 35 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 25 min |
Gotowe | 35 min |
SKŁADNIKI:
Sztuki | |
12 |
Wiśniowe babeczki:
masło - 120 g
mąka pszenna - 150 g
czekolada deserowa - 100 g
dżem wiśniowy - 350 g
cukier - 50 g
jajka - 2 sztuki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
Dekoracja:
śmietanka kremówka 36% - 200 ml
cukier puder - 1 łyżka
czekolada deserowa - 25 g
wiśnie kandyzowane - 12 sztuk
PRZYGOTOWANIE
Wiśniowe babeczki:
Masło roztapiamy i dodajemy posiekaną czekoladę. Gdy składniki się połączą dodajemy cukier, dżem, roztrzepane jajka oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Papilotki napełniamy powstałą masą (babeczki nie wyrosną wysokie) i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.
Dekoracja:
Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno i za pomocą szprycy nakładamy na ostudzone babeczki.
Następnie posypujemy je drobno startą gorzką czekoladą i ozdabiamy wiśniami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!