Wiśniowe babeczki


x

Łatwy

Przystępny


Zapraszamy serdecznie na mięciutkie wiśniowe babeczki z wilgotnym środkiem!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
10 min 25 min 35 min
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
Gotowe 35 min

SKŁADNIKI:

Sztuki
12

Wiśniowe babeczki:

  • masło - 120 g

  • mąka pszenna - 150 g

  • czekolada deserowa - 100 g

  • dżem wiśniowy - 350 g

  • cukier - 50 g

  • jajka - 2 sztuki

  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki

  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki

  • sól - 1 szczypta

Dekoracja:

  • śmietanka kremówka 36% - 200 ml

  • cukier puder - 1 łyżka

  • czekolada deserowa - 25 g

  • wiśnie kandyzowane - 12 sztuk

PRZYGOTOWANIE

Wiśniowe babeczki:

Masło roztapiamy i dodajemy posiekaną czekoladę. Gdy składniki się połączą dodajemy cukier, dżem, roztrzepane jajka oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Papilotki napełniamy powstałą masą (babeczki nie wyrosną wysokie) i pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach.

Dekoracja:

Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na sztywno i za pomocą szprycy nakładamy na ostudzone babeczki.

Następnie posypujemy je drobno startą gorzką czekoladą i ozdabiamy wiśniami.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.