Kotlety mielone ze szczyptą curry


x

Łatwy

Tani


Dla jednych mało wykwintne danie – dla nas tradycyjne i pyszne kotlety mielone! Wykonane z wysokiej jakości mięsa smakują pysznie i są podstawą wielu obiadów, a szczypta curry wydobywa ich smak!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
40 min
Przygotowanie 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • mięso mielone - 1 kg

  • jajka - 2 sztuki

  • cebula - 2 sztuki

  • czerstwa bułka - 1 sztuka

  • mleko - 1 szklanka

  • woda - 40 ml

  • przyprawa curry - 1/2 łyżeczki

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy

  • sól

  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Mięso wieprzowe lub wieprzowo – wołowe przepuszczamy przez maszynkę do mielenia wraz z cebulami i namoczoną w mleku bułką.

Jeśli nie mamy maszynki to cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, następnie dodajemy do mielonego mięsa.

Powstałą masę wyrabiamy przez 5 minut, wraz z jajkami, zimną wodą, doprawiając solą, pieprzem i curry.

Formujemy kotlety mielone i obtaczamy je w bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor z obu stron.

Kotlety mielone ze szczyptą curry serwujemy z ziemniakami i ulubioną surówką!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.