Kotlety mielone ze szczyptą curry

Łatwy

Tani
Dla jednych mało wykwintne danie – dla nas tradycyjne i pyszne kotlety mielone! Wykonane z wysokiej jakości mięsa smakują pysznie i są podstawą wielu obiadów, a szczypta curry wydobywa ich smak!
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
![]() |
Przygotowanie |
40 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 40 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
5 |
mięso mielone - 1 kg
jajka - 2 sztuki
cebula - 2 sztuki
czerstwa bułka - 1 sztuka
mleko - 1 szklanka
woda - 40 ml
przyprawa curry - 1/2 łyżeczki
bułka tarta
olej rzepakowy
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Mięso wieprzowe lub wieprzowo – wołowe przepuszczamy przez maszynkę do mielenia wraz z cebulami i namoczoną w mleku bułką.
Jeśli nie mamy maszynki to cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, następnie dodajemy do mielonego mięsa.
Powstałą masę wyrabiamy przez 5 minut, wraz z jajkami, zimną wodą, doprawiając solą, pieprzem i curry.
Formujemy kotlety mielone i obtaczamy je w bułce tartej, a następnie smażymy na złoty kolor z obu stron.
Kotlety mielone ze szczyptą curry serwujemy z ziemniakami i ulubioną surówką!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!