Zupa grzybowa

Łatwy

Przystępny

Bezglutenowe

Bez jajek
Pachnąca lasem zupa grzybowa, aż ślina cieknie – byle do jesieni!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
20 min | 25 min | 45 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 20 min |
Gotowanie | 25 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
świeże grzyby - 500 g
cebula - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 3 sztuki
bulion warzywny lub mięsny - 1 l
śmietanka kremówka - 150 ml
masło - 2 łyżki
sok z cytryny
natka pietruszki
sól
pieprz
makaron
PRZYGOTOWANIE
Grzyby myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy w plasterki. Cebulę drobno siekamy i smażymy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy grzyby. Po paru minutach całość zalewamy gorącym bulionem i gotujemy 15-20 minut.
Po tym czasie odlewamy chochelką ok.250ml zupy i rozrabiamy ją ze śmietanką, po czym wlewamy z powrotem go garnka.
Zupę grzybową gotujemy jeszcze 5 minut, doprawiając solą, pieprzem i zakwaszając odrobina soku z cytryny (do smaku)
Zupa grzybowa powinna być serwowana z posiekaną pietruszką i makaronem, najlepiej własnoręcznie wykonanym, ale może być też gotowy – np. kokardki.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!