Czerwona kapusta zasmażana

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bez jajek
Pyszny i prosty dodatek do dań obiadowych – smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Polecamy, aby czerwona kapusta zasmażana zagościła na waszych stołach :)
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
10 min | 35 min | 45 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 35 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
5 |
czerwona kapusta (główka) - 1/2 sztuki
cebula - 1 sztuka
jabłko - 1 sztuka
liście laurowe - 2 sztuki
ocet balsamiczny - 3 łyżki
cukier - 1 łyżeczka
mąka pszenna - 2 łyżeczki
sól
pieprz
PRZYGOTOWANIE
Poszatkowaną kapustę gotujemy przez pół godziny ze szklanką wody i liśćmi laurowymi, co jakiś czas mieszając. Kapusta powinna być miękka i zarazem al dente.
Cebulę drobno siekamy i smażymy. Gdy się zeszkli dodajemy mąkę – smażymy, aż będzie zarumieniona. Następnie zawartość patelni dodajemy do kapusty wraz z tartym jabłkiem.
Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze jeszcze 5 minut. Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny, cukier oraz sól i pieprz (do smaku).
Czerwona kapusta zasmażana doskonale smakuje również następnego dnia po przygotowaniu i można ją przechowywać w słoikach.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!