Morelowe knedle w panierce migdałowej

Normalny

Przystępny
Pyszne morelowe knedle podkręcone chrupiącą migdałową panierką! Zapraszamy serdecznie!
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
|
![]() 5 z 5 (1 głos) |
![]() |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe |
1 h | 5 min | 1 h 5 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 1 h |
Gotowanie | 5 min |
Gotowe | 1 h 5 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
4 |
Knedle:
ziemniaki - 500 g
twaróg - 200 g
jajko - 1 sztuka
mąka pszenna - 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
cukier - 1/2 szklanki
morele - 450 g
mąka do posypania ciasta
Migdałowa panierka:
bułka tarta - 1 1/2 szklanki
mielone migdały - 50 g
masło - 70 g
cukier - 1 1/2 łyżki
cukier waniliowy - 1 łyżka
aromat amaretto - 1/3 łyżeczki
cynamon - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Knedle:
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę lub tłuczemy.
W dużej misce zagniatamy ciasto z ziemniaków, sera, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej oraz jajka.
Kolejno, ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i formujemy gruby „wałeczek”, który następnie tniemy na plastry. Jeśli ciasto będzie klejące to posypujemy mąką.
Morele myjemy, usuwamy pestki, kroimy na połówki i posypujemy cukrem. Następnie nakładamy je na plastry ciasta i formujemy knedle.
W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Knedle gotujemy we wrzątku około 4-5 minut od wypłynięcia.
Migdałowa panierka:
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mielone migdały i bułkę tartą. Cały czas mieszamy, aby orzechy się nie przypaliły!
Gdy zawartość patelni nabierze złotego koloru ściągamy ją z ognia i dodajemy, cukier, aromat amaretto, cynamon i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy o ostygnięcia.
Ugotowane knedle obtaczamy w panierce – ważne żeby były jeszcze wilgotne, aby panierka się przykleiła!
Morelowe knedle podajemy z jogurtem naturalnym!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!