Morelowe knedle w panierce migdałowej


x

Normalny

Przystępny


Pyszne morelowe knedle podkręcone chrupiącą migdałową panierką! Zapraszamy serdecznie!

5 z 5 (1 głos)

5 z 5 (1 głos)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
1 h 5 min 1 h 5 min
Przygotowanie 1 h
Gotowanie 5 min
Gotowe 1 h 5 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

Knedle:

  • ziemniaki - 500 g

  • twaróg - 200 g

  • jajko - 1 sztuka

  • mąka pszenna - 3/4 szklanki

  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

  • cukier - 1/2 szklanki

  • morele - 450 g

  • mąka do posypania ciasta

Migdałowa panierka:

  • bułka tarta - 1 1/2 szklanki

  • mielone migdały - 50 g

  • masło - 70 g

  • cukier - 1 1/2 łyżki

  • cukier waniliowy - 1 łyżka

  • aromat amaretto - 1/3 łyżeczki

  • cynamon - 1 szczypta

PRZYGOTOWANIE

Knedle:

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę lub tłuczemy.

W dużej misce zagniatamy ciasto z ziemniaków, sera, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej oraz jajka.

Kolejno, ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i formujemy gruby „wałeczek”, który następnie tniemy na plastry. Jeśli ciasto będzie klejące to posypujemy mąką.

Morele myjemy, usuwamy pestki, kroimy na połówki i posypujemy cukrem. Następnie nakładamy je na plastry ciasta i formujemy knedle.

W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Knedle gotujemy we wrzątku około 4-5 minut od wypłynięcia.

Migdałowa panierka:

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mielone migdały i bułkę tartą. Cały czas mieszamy, aby orzechy się nie przypaliły!

Gdy zawartość patelni nabierze złotego koloru ściągamy ją z ognia i dodajemy, cukier, aromat amaretto, cynamon i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy o ostygnięcia.

Ugotowane knedle obtaczamy w panierce – ważne żeby były jeszcze wilgotne, aby panierka się przykleiła!

Morelowe knedle podajemy z jogurtem naturalnym!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.