Cukinia w tempurze

Łatwy

Tani

Bez nabiału
Dzisiaj na obiad zamiast sałatki – cukinia w tempurze! Zapraszamy!
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
![]() |
Przygotowanie |
15 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
5 |
cukinia (średnia) - 1 sztuka
mąka pszenna - 1 szklanka
woda gazowana - 1 szklanka
żółtko jajka - 1 sztuka
pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Następnie posypujemy ją z obu stron mąka, solą i przyprawami.
Żółtko jajka wraz z mąką, zimną wodą, szczyptą soli i pieprzu mieszamy szybko za pomocą trzepaczki – ciasto może mieć grudki.
Plastry cukinii maczamy w tempurze i smażymy na głębokim oleju, aż będą złote z obu stron.
Cukinia w tempurze powinna być podawana jako dodatek do dań lub przystawka.
Uwagi
Tempura powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego i być zimna – w razie potrzeby możemy dodać 2-3 kostki lodu.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!
