Cukinia w tempurze


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału


Dzisiaj na obiad zamiast sałatki – cukinia w tempurze! Zapraszamy!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie
15 min
Przygotowanie 15 min

SKŁADNIKI:

Porcje
5

  • cukinia (średnia) - 1 sztuka

  • mąka pszenna - 1 szklanka

  • woda gazowana - 1 szklanka

  • żółtko jajka - 1 sztuka

  • pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

Cukinię myjemy i kroimy w plasterki. Następnie posypujemy ją z obu stron mąka, solą i przyprawami.

Żółtko jajka wraz z mąką, zimną wodą, szczyptą soli i pieprzu mieszamy szybko za pomocą trzepaczki – ciasto może mieć grudki.

Plastry cukinii maczamy w tempurze i smażymy na głębokim oleju, aż będą złote z obu stron.

Cukinia w tempurze powinna być podawana jako dodatek do dań lub przystawka.

Uwagi

Tempura powinna mieć konsystencję ciasta naleśnikowego i być zimna – w razie potrzeby możemy dodać 2-3 kostki lodu.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.