Nugat

Trudny

Drogi

Bez nabiału

Bezglutenowe
Przepyszny deser, rozpływający się w ustach – miód i orzechy – czego chcieć więcej…? Zapraszamy na niebiański nugat!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
40 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 40 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
8 |
pistacje - 1 1/2 szklanki
migdały - 2 szklanki
miód płynny - 2/3 szklanki
cukier - 1 szklanka
woda - 1/2 szklanki
papier ryżowy (arkusze) - 2 sztuki
golden syrop - 2 łyżki
białka jajka (L) - 2 sztuki
esencja waniliowa - 2 1/2 łyżeczki
esencja migdałowa - 1 1/2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
PRZYGOTOWANIE
Migdały prażymy na suchej patelni cały czas mieszając, aż się delikatnie zarumienią. Białka ubijamy na sztywną pianę.
W międzyczasie w garnku z grubym dnem gotujemy cukier, wodę, miód, szczyptę soli oraz golden syrop.
Gdy składniki się połączą (jeśli mamy termometr cukierniczy to doprowadzamy do 150 stopni) to powolnym strumieniem dodajemy je do piany z białek. Następnie miksujemy na najwyższych obrotach przez około 10 minut.
Gdy nugat zgęstnieje dodajemy migdały, pistacje, ekstrakt waniliowy oraz aromat migdałowy. Wszystkie składniki mieszamy łyżką lub mieszająca końcówką miksera.
Formę do ciast – keksówkę lub kwadratową wykładamy papierem ryżowym, który przycinamy, aby idealnie pasował. Wykładamy nugat i przykrywamy drugim arkuszem papieru. Odstawiamy na noc.
Gdy nugat zastygnie, kroimy go nożem.
Uwagi
Przekładając nugat do formy posmarujmy delikatnie ręce olejem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!