Łosoś smażony
Łatwy
Przystępny
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Dietetyczny łosoś smażony na odrobinie oliwy z cebulą i pomidorami! Zapraszamy!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
15 min |
Przygotowanie | 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
filet z łososia - 2 sztuki
pomidorki koktajlowe - 4 sztuki
cebula - 1 sztuka
pieprz cytrynowy - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
zioła prowansalskie - 1 szczypta
cytryna - 1/2 sztuki
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Filety z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę opalamy na palniku kuchennym lub grillu, kroimy w ćwiartki i nabijamy na patyczki do szaszłyków. Pomidorki myjemy i osuszamy.
Na patelni – najlepiej teflonowej (aby ryba nie przywierała) rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek wysokiej jakości.
Łososia posypujemy szczyptą soli, pieprzu cytrynowego, ziół prowansalskich i kładziemy skórką do dołu na rozgrzanej oliwie.
Obok układamy pomidorki i cebulę. Filet powinien być smażony po 3 minuty z każdej ze stron.
Usmażonego łososia podajemy skropionego sokiem z cytryny wraz z cebulą i pomidorkami.
Uwagi
Czas smażenia może ulec zmianie w zależności od grubości filetu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!