Krem ze szparagów
Normalny
Przystępny
Bezglutenowe
O zdrowotnych właściwościach szparagów wie większość z nas. Przede wszystkim zapobiegają nowotworom, wspomagają pracę układu krążenia, zawierają wysoką ilość potasu, wapń, fosfor, kwas foliowy oraz witaminy A, C, E. I co istotne dla osób na diecie – zawierają mało kalorii! Zapaszmy na pyszny krem ze szparagów!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
10 min | 35 min | 45 min |
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 35 min |
Gotowe | 45 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
bulion warzywny - 1 l
szparagi zielone - 500 g
cebula - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
śmietana - 100 ml
jajka przepiórcze - 4 sztuki
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
masło - 1 1/2 łyżki
biały pieprz
sól
tymianek
sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Następnie smażymy na maśle, aż się zarumienią.
Szparagi myjemy, oczyszczamy i obcinamy twarde końce. Następnie kroimy je na 2cm kawałki, dodajemy do cebuli i czosnku.
Całość podsmażamy przez 4 minuty na małym ogniu, doprawiając solą i pieprzem. Następnie zalewamy bulionem, tak aby przykrył warzywa i gotujemy około pół godziny.
Gdy szparagi będą miękkie dodajemy śmietanę, tymianek i gałkę muszkatołową. Gotujemy jeszcze 5 minut i blendujemy na gładki krem. Doprawiamy w razie potrzeby cytryną.
Krem ze szparagów podajemy z ugotowanym jajkiem przepiórczym (można też użyć kurzego).
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!