Zupa krem z pora i ziemniaków (zupa Vichyssoise)


x

Normalny

Tani

Bezglutenowe

Bez jajek


Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa krem z pora i ziemniaków, inaczej Vichyssoise. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i zimno 🙂 Zapraszamy do wypróbowania!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 20 min 30 min
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Gotowe 30 min

SKŁADNIKI:

Porcje
4

  • bulion warzywny - 800 ml

  • pory - 3 sztuki

  • ziemniaki - 5 sztuk

  • cebula - 1 sztuka

  • masło - 3 łyżki

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

  • tymianek - 1/2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • śmietanka 30%

PRZYGOTOWANIE

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z pora pozostawiamy jedynie białą i jasnozieloną część, dokładnie myjemy i kroimy. Ziemniaki również obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.

Warzywa umieszczamy w garnku, dodajemy masło i smażymy przez około 5 minut. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy.

Gdy warzywa będą miękkie dodajemy oliwę, doprawimy solą, pieprzem, tymiankiem i miksujemy na gładki krem.

Zupę krem z pora i ziemniaków podajemy z kleksem ze śmietany i opcjonalnie grzankami ziołowymi!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.