Zupa krem z pora i ziemniaków (zupa Vichyssoise)
Normalny
Tani
Bezglutenowe
Bez jajek
Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa krem z pora i ziemniaków, inaczej Vichyssoise. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i zimno 🙂 Zapraszamy do wypróbowania!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
10 min | 20 min | 30 min |
Przygotowanie | 10 min |
Gotowanie | 20 min |
Gotowe | 30 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
bulion warzywny - 800 ml
pory - 3 sztuki
ziemniaki - 5 sztuk
cebula - 1 sztuka
masło - 3 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
tymianek - 1/2 łyżeczki
sól
pieprz
śmietanka 30%
PRZYGOTOWANIE
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z pora pozostawiamy jedynie białą i jasnozieloną część, dokładnie myjemy i kroimy. Ziemniaki również obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.
Warzywa umieszczamy w garnku, dodajemy masło i smażymy przez około 5 minut. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy.
Gdy warzywa będą miękkie dodajemy oliwę, doprawimy solą, pieprzem, tymiankiem i miksujemy na gładki krem.
Zupę krem z pora i ziemniaków podajemy z kleksem ze śmietany i opcjonalnie grzankami ziołowymi!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!