pelniasmakow-banner

Zupa krem z pora i ziemniaków (zupa Vichyssoise)


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa krem z pora i ziemniaków, inaczej Vichyssoise. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i zimno 🙂 Zapraszamy do wypróbowania!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Gotowe
10 min 20 min 30 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Gotowe 30 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • bulion warzywny - 800 ml

  • pory - 3 sztuki

  • ziemniaki - 5 sztuk

  • cebula - 1 sztuka

  • masło - 3 łyżki

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka

  • tymianek - 1/2 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

  • śmietanka 30%

PRZYGOTOWANIE

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z pora pozostawiamy jedynie białą i jasnozieloną część, dokładnie myjemy i kroimy. Ziemniaki również obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki.

Warzywa umieszczamy w garnku, dodajemy masło i smażymy przez około 5 minut. Następnie całość zalewamy bulionem i gotujemy.

Gdy warzywa będą miękkie dodajemy oliwę, doprawimy solą, pieprzem, tymiankiem i miksujemy na gładki krem.

Zupę krem z pora i ziemniaków podajemy z kleksem ze śmietany i opcjonalnie grzankami ziołowymi!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.