pelniasmakow-banner

Ptysie z truskawkami


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Trudny

cost icon - Pełnia Smaków

Tani


Zapraszamy za słodkie ptysie z truskawkami! Klasyczny przepis na ciasto parzone i krem bezowy wzbogacony truskawkami, aby odrobinę przełamać słodycz i zapewnić nam jeszcze większą rozkosz podniebienia!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 30 min 1 h
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 1 h

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Sztuki
10

Ciasto parzone:

  • masło - 125 g

  • jajka - 4 sztuki

  • mąka pszenna - 1 szklanka

  • woda - 1 szklanka

Krem bezowy:

  • białka jajek - 3 sztuki

  • drobny cukier - 200 g

  • woda - 100 ml

  • cytryna - 1/3 łyżeczki

  • truskawki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto parzone:

W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do wrzątku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto będzie miało szklisty kolor – odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy chłodne ciasto z jajkami.

Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy/worka cukierniczego wyciskamy ciasto (w sporych odstępach).

Ciastka pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ptysie kroimy na pół.

Krem bezowy:

Dokładnie oddzielone białka od żółtek ubijamy na sztywną gładką masę.

W garnku gotujemy wodę (będzie nam potrzebna do ubijania na parze).

W małym rondelku umieszczamy wodę, cukier, kilka kropel cytryny i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu/tężejącej galaretki.

Następnie misę z białkami umieszczamy na garnku z wrzącą wodą, powolnym strumieniem wlewamy syrop i całość ubijamy około 15 – 20 minut, aż krem zacznie gęstnieć.

Masę przykrywamy folią spożywczą, wkładamy na chwilę do lodówki aby przestygła. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy, po czym delikatnie łączymy z kremem.

Na upieczone i przekrojone ptysie nakładamy krem bezowy z truskawkami, przykrywamy drugą częścią ptysia i opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.