Ptysie z truskawkami

Trudny

Tani
Zapraszamy za słodkie ptysie z truskawkami! Klasyczny przepis na ciasto parzone i krem bezowy wzbogacony truskawkami, aby odrobinę przełamać słodycz i zapewnić nam jeszcze większą rozkosz podniebienia!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
30 min | 30 min | 1 h |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 1 h |
SKŁADNIKI:
![]() |
Sztuki |
10 |
Ciasto parzone:
masło - 125 g
jajka - 4 sztuki
mąka pszenna - 1 szklanka
woda - 1 szklanka
Krem bezowy:
białka jajek - 3 sztuki
drobny cukier - 200 g
woda - 100 ml
cytryna - 1/3 łyżeczki
truskawki
PRZYGOTOWANIE
Ciasto parzone:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Do wrzątku dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Gdy ciasto będzie miało szklisty kolor – odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy chłodne ciasto z jajkami.
Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem, ew. wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy/worka cukierniczego wyciskamy ciasto (w sporych odstępach).
Ciastka pieczemy 25-30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ptysie kroimy na pół.
Krem bezowy:
Dokładnie oddzielone białka od żółtek ubijamy na sztywną gładką masę.
W garnku gotujemy wodę (będzie nam potrzebna do ubijania na parze).
W małym rondelku umieszczamy wodę, cukier, kilka kropel cytryny i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu/tężejącej galaretki.
Następnie misę z białkami umieszczamy na garnku z wrzącą wodą, powolnym strumieniem wlewamy syrop i całość ubijamy około 15 – 20 minut, aż krem zacznie gęstnieć.
Masę przykrywamy folią spożywczą, wkładamy na chwilę do lodówki aby przestygła. Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy, po czym delikatnie łączymy z kremem.
Na upieczone i przekrojone ptysie nakładamy krem bezowy z truskawkami, przykrywamy drugą częścią ptysia i opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!