pelniasmakow-banner

Panna cotta z karmelem


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Panna cotta z karmelem to delikatny i rozpływający się w ustach deser. Zapraszamy do spróbowania!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Gotowe
5 min 25 min 30 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 25 min
Gotowe 30 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
6

Panna cotta:

  • śmietanka kremówka 36% - 500 ml

  • mleko 3.2% - 500 ml

  • cukier - 4 łyżki

  • żelatyna - 3 łyżeczki

  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki

  • zimna woda (do cukru) - 2 łyżki

  • zimna woda (do żelatyny) - 4 łyżki

Sos karmelowy:

  • śmietanka kremówka 36% - 250 ml

  • cukier - 6 łyżek

  • woda - 4 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Panna cotta:

Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Mleko, śmietankę kremówkę, esencję waniliową wlewamy do garnka i gotujemy około 10-12 minut od momentu wrzenia.

Cukier z odrobiną wody rozpuszczamy w małym rondelku (nie mieszając) i gdy będzie miał złoty kolor wlewamy go powoli do gotującej się śmietanki, cały czas intensywnie mieszając.

Całość zdejmujemy z gazu i powoli dodajemy żelatynę, mieszamy.

Gdy składniki dobrze się połączą, panna cottę przelewamy do małych miseczek i chłodzimy całą noc w lodówce.

Sos karmelowy:

Cukier z wodą karmelizujemy podobnie jak wcześniej (pamiętając aby nie mieszać), gdy będzie miał złoty kolor dodajemy śmietankę i intensywnie mieszamy.

Gładki sos karmelowy odstawiamy do ostygnięcia.

Panna cottę wykładamy z miseczek na talerzyki i polewamy sosem karmelowym.

Uwagi

Do karmelizowania cukru używamy rondelka z grubym dnem i robimy to na małym ogniu!


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.