Żeberka z piwem


x

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bez jajek


Brak pomysłu na mięsny obiad? Zapraszamy na na wyraziste żeberka z piwem!

0 z 5 (0 głosów)

0 z 5 (0 głosów)

Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 1 h 20 min 1 h 40 min
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 1 h 20 min
Gotowe 1 h 40 min

SKŁADNIKI:

Porcje
2

Marynata:

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • słodka papryka - 1/2 łyżeczki

  • ostra papryka - 1/3 łyżeczki

  • miód - 1 łyżeczka

  • sos sojowy - 2 łyżeczki

  • sól - 1/2 łyżeczki

  • piwo - 1/2 szklanki

  • olej rzepakowy - 2 łyżki

Dodatkowo:

  • żeberka (chude) - 500 g

  • olej rzepakowy do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Żeberka myjemy i kroimy na paski. Następnie przeciskamy przez praskę czosnek i łączymy dokładnie z pozostałymi składnikami.

Mięso nacieramy powstałą marynatą i odstawiamy na całą noc do lodówki.

Kawałki mięsa obsmażamy na patelni, aż się zarumienią, układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy resztą marynaty.

Żeberka pieczemy 1h 20 minut w 180 stopniach.

Gotowe żeberka z piwem serwujemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

Zgłoś niestosowny komentarz

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.