Proste ciasto gryczane bez mleka i jajek

Łatwy

Tani

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Proste ciasto gryczane bez mleka i jajek świetnie sprawdzi się dla alergików i nie tylko. Zapraszamy!
|
![]() 3 z 5 (4 głosy) |
|
![]() 3 z 5 (4 głosy) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
20 min | 30 min | 50 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 20 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 50 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
12 |
Ciasto gryczane:
mąka gryczana - 1 1/2 szklanki
cukier - 3/4 szklanki
kakao (może być też karob) - 2 łyżki
ocet - 1 łyżka
olej rzepakowy - 1/3 szklanki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
woda (może być też mleko roślinne) - 1 szklanka
cukier waniliowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
czekolada na polewę (opcjonalnie)
Karmel:
śmietanka kremówka 36% - 250 ml
cukier - 6 łyżek
woda - 4 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Ciasto gryczane:
Składniki suche (mąka gryczana, cukier, kakao/karob, soda oczyszczona, szczypta soli, cukier waniliowy) mieszamy i dodajemy produkty płynne (ocet, olej, woda/mleko).
Łączymy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji, wylewamy do tortownicy i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto gryczane jest upieczone, jeśli nie to dopiekamy.
Jeśli zdecydujemy się na polewę to czekoladę z odrobiną mleka roślinnego roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy ostudzone ciasto.
Karmel:
Cukier z odrobiną wody rozpuszczamy w małym rondelku (nie mieszając) i gdy będzie miał złoty kolor wlewamy go powoli do gotującej się śmietanki, cały czas intensywnie mieszając.
Gładki sos karmelowy odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto gryczane polewamy sosem karmelowym i serwujemy.
Uwagi
Oczywiście osoby, które nie tolerują mleka muszą zrezygnować z czekolady (chyba, że będzie ona bez mleka) i karmelu.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!