pelniasmakow-banner

Proste ciasto gryczane bez mleka i jajek


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Łatwy

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Proste ciasto gryczane bez mleka i jajek świetnie sprawdzi się dla alergików i nie tylko. Zapraszamy!

Pełnia Smaków - preloader

3 z 5 (4 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

3 z 5 (4 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
20 min 30 min 50 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
Gotowe 50 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
12

Ciasto gryczane:

  • mąka gryczana - 1 1/2 szklanki

  • cukier - 3/4 szklanki

  • kakao (może być też karob) - 2 łyżki

  • ocet - 1 łyżka

  • olej rzepakowy - 1/3 szklanki

  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

  • woda (może być też mleko roślinne) - 1 szklanka

  • cukier waniliowy - 1 łyżka

  • sól - 1 szczypta

  • czekolada na polewę (opcjonalnie)

Karmel:

  • śmietanka kremówka 36% - 250 ml

  • cukier - 6 łyżek

  • woda - 4 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Ciasto gryczane:

Składniki suche (mąka gryczana, cukier, kakao/karob, soda oczyszczona, szczypta soli, cukier waniliowy) mieszamy i dodajemy produkty płynne (ocet, olej, woda/mleko).

Łączymy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji, wylewamy do tortownicy i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto gryczane jest upieczone, jeśli nie to dopiekamy.

Jeśli zdecydujemy się na polewę to czekoladę z odrobiną mleka roślinnego roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy ostudzone ciasto.

Karmel:

Cukier z odrobiną wody rozpuszczamy w małym rondelku (nie mieszając) i gdy będzie miał złoty kolor wlewamy go powoli do gotującej się śmietanki, cały czas intensywnie mieszając.

Gładki sos karmelowy odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto gryczane polewamy sosem karmelowym i serwujemy.

Uwagi

Oczywiście osoby, które nie tolerują mleka muszą zrezygnować z czekolady (chyba, że będzie ona bez mleka) i karmelu.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.