Orientalny łosoś
Łatwy
Drogi
Bez nabiału
Bezglutenowe
Bez jajek
Prosto, klasycznie i pysznie! Dzisiaj na obiad orientalny łosoś – zapraszamy!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | |
10 min | 30 min | 40 min |
Przygotowanie | 10 min |
Pieczenie | 30 min |
Gotowe | 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
2 |
filet z łososia dobrej jakości - 2 sztuki
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
sos sojowy - 3 łyżki
miód - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
tarty imbir - 1/2 łyżeczki
olej sezamowy - 1 łyżeczka
sól
sezam (do dekoracji)
ryż (jako dodatek)
PRZYGOTOWANIE
Czosnek przeciskamy przez praskę i umieszczamy w misce. Dodajemy sos sojowy, miód, sok z cytryny, imbir, olej sezamowy i przyprawy (według uznania).
Wszystko mieszamy. W powstałej marynacie umieszczamy łososia i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rybę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy resztą marynaty i pieczemy pod przykryciem 25 – 30 minut w 190 stopniach.
Na patelni prażymy lekko sezam i posypujemy nim gotowego łososia.
Orientalny łosoś najlepiej smakuje serwowany z ryżem.
Uwagi
Zanim doprawiamy marynatę solą to próbujemy sos sojowy bo on może być już mocno słony!
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!