Tort z masą budyniową i truskawkami

Normalny

Przystępny
Zapraszamy na pyszny i lekki tort z masą budyniową i truskawkami! Zrobić go nie trudno, a dzieci z pewnością będą zadowolone z galaretki 🙂
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
30 min | 40 min | 1 h 10 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
Pieczenie | 40 min |
Gotowe | 1 h 10 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
12 |
Biszkopt:
jajka - 6 sztuk
cukier - 30 dag
mąka pszenna - 15 dag
mąka ziemniaczana - 15 dag
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
gorąca woda - 6 łyżek
Masa budyniowa:
budyń waniliowy (proszek) - 80 g
mleko 3.2% - 1 l
masło - 400 g
cukier puder - 2 szklanki
Dodatkowo:
truskawki - 500 g
galaretka truskawkowa - 75 g
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
Do białek wlać gorącą wodę, ubić na sztywną pianę.
Na przemian dodawać żółtko z cukrem do ubitej piany. Następnie powoli dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Wylać masę na blaszkę i piec 30-40 min w temperaturze 160 stopni.
Masa budyniowa:
Budynie gotujemy na mleku zgodnie z przepisem na odwrocie opakowania. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Masło wyciągamy z lodówki i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Gdy tak się stanie, ucieramy je z cukrem pudrem na gładką masę i stopniowo dodajemy zimny budyń cały czas ucierając, aż do osiągnięcia jednolitej masy budyniowej.
Tort z masą budyniową i truskawkami:
Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół.
Masę budyniową dzielimy na dwie części, pierwszą rozsmarowujemy na pierwszej części biszkopta i układamy na niej pokrojone w plasterki truskawki.
Następnie przykrywamy drugą częścią biszkopta, rozsmarowujemy pozostałą część masy budyniowej i układamy całe truskawki.
Galaretkę rozpuszczamy, odstawiamy do stężenia i czekamy, aż osiągnie konsystencję „kisielu”. Następnie wylewamy ją na tort. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!