pelniasmakow-banner

Tort z masą budyniową i truskawkami


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Przystępny


Zapraszamy na pyszny i lekki tort z masą budyniową i truskawkami! Zrobić go nie trudno, a dzieci z pewnością będą zadowolone z galaretki 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
30 min 40 min 1 h 10 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
Gotowe 1 h 10 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
12

Biszkopt:

  • jajka - 6 sztuk

  • cukier - 30 dag

  • mąka pszenna - 15 dag

  • mąka ziemniaczana - 15 dag

  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki

  • gorąca woda - 6 łyżek

Masa budyniowa:

  • budyń waniliowy (proszek) - 80 g

  • mleko 3.2% - 1 l

  • masło - 400 g

  • cukier puder - 2 szklanki

Dodatkowo:

  • truskawki - 500 g

  • galaretka truskawkowa - 75 g

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

Do białek wlać gorącą wodę, ubić na sztywną pianę.

Na przemian dodawać żółtko z cukrem do ubitej piany. Następnie powoli dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Wylać masę na blaszkę i piec 30-40 min w temperaturze 160 stopni.

Masa budyniowa:

Budynie gotujemy na mleku zgodnie z przepisem na odwrocie opakowania. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Masło wyciągamy z lodówki i czekamy, aż osiągnie temperaturę pokojową. Gdy tak się stanie, ucieramy je z cukrem pudrem na gładką masę i stopniowo dodajemy zimny budyń cały czas ucierając, aż do osiągnięcia jednolitej masy budyniowej.

Tort z masą budyniową i truskawkami:

Upieczony i ostudzony biszkopt kroimy na pół.

Masę budyniową dzielimy na dwie części, pierwszą rozsmarowujemy na pierwszej części biszkopta i układamy na niej pokrojone w plasterki truskawki.

Następnie przykrywamy drugą częścią biszkopta, rozsmarowujemy pozostałą część masy budyniowej i układamy całe truskawki.

Galaretkę rozpuszczamy, odstawiamy do stężenia i czekamy, aż osiągnie konsystencję „kisielu”. Następnie wylewamy ją na tort. Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.