pelniasmakow-banner

Pierogi z bobem


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Drogi


Pierogi lubią chyba wszyscy, ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami… aż ślinka cieknie. Dzisiaj zapraszamy na sezonowe pierogi z bobem!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
1 h
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 1 h

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
6

Ciasto na pierogi:

  • mąka pszenna - 1 kg

  • letnia woda - 3/4 l

  • jajko - 1 sztuka

  • olej lub oliwa z oliwek - 3 łyżki

  • sól - 1 szczypta

Farsz:

  • ser ricotta - 150 g

  • bób (ugotowany, bez skórki, rozgnieciony widelcem) - 300 g

  • szpinak - 2 garście

  • czosnek (ząbki) - 3 sztuki

  • sól

  • pieprz

  • zioła prowansalskie (opcjonalnie)

  • masło

PRZYGOTOWANIE

Ciasto na pierogi:

Mąkę wsypujemy do miski, odsypujemy 3/4 szklanki. Robimy dołek i wbijamy do niego jajko.

Posypujemy wszystko solą. Zagniatamy ciasto, dolewając wodę małymi porcjami.

Gdy kula ciasta będzie uformowana dodajemy olej i zagniatamy do jego wchłonięcia.

Otaczamy kulę ciasta mąką (dość szybko robi się rzadkie i mokre).

Farsz:

Szpinak blanszujemy i ostygnięty drobno siekamy.

Zblendowany lub rozgnieciony widelcem bób łączymy ze szpinakiem, serem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Farsz doprawiamy do smaku przyprawami.

Pierogi z bobem:

Wałkujemy nieduże porcje ciasta na grubość ok. 2 -3 mm, wykrawamy krążki.

Nakładamy łyżeczką farsz, zalepiamy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia.

Po wyciągnięciu z wrzątku pierogi polewamy roztopionym masłem, aby się nie pozlepiały.

Pierogi z bobem podajemy same, ze śmietaną, oliwą ziołową czy jogurtem naturalnym.

Następnego dnia odsmażone na patelni także smakują wyśmienicie 🙂

Uwagi

Gdy ciasto na pierogi zbyt mocno lepi się do rąk, dodajemy odrobinę mąki i zagniatamy.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.