Kotlety z soczewicy
Normalny
Przystępny
Bez nabiału
Bez jajek
Dzisiaj coś dla roślinożerców jak i dla wszystkich dbających o zdrowie i witaminki w diecie 🙂 Zapraszamy na kotlety z soczewicy!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
40 min |
Przygotowanie | 40 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
3 |
ziemniaki - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
soczewica - 100 g
kasza jaglana - 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
mąka razowa - 1 łyżka
bułka tarta - 1 łyżka
papryka ostra - 1 szczypta
zioła prowansalskie - 1 szczypta
sól
pieprz
Dodatkowo:
mąka/bułka tarta
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaka, soczewicę i kaszę gotujemy do miękkości, cebulę i czosnek obieramy.
Wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy mąkę, bułkę tartą i mieszamy.
Masę na kotlety doprawiamy przyprawami i koncentratem pomidorowym.
Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, jeśli uznamy że kotlety są zbyt miękkie dodajemy odrobinę mąki.
Formujemy ładne kotlety z soczewicy, obtaczamy je w mące lub bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Kotlety z soczewicy serwujemy z ulubionymi dodatkami.
Uwagi
1. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia to cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do pozostałych składników (ugotowanych) i blendujemy lub rozgniatamy widelcem. Doprawiamy, dodajemy mąkę i bułkę tartą, mieszamy. 2. Zimne kotlety możemy pokroić w plasterki i położyć na kanapki.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!