pelniasmakow-banner

Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Drogi

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Soczysta pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina z pewnością podbije Wasze kubki smakowe! Zapraszamy do wypróbowania!

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (2 głosy)

Pełnia Smaków - preloader

5 z 5 (2 głosy)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Pieczenie Gotowe
40 min 9 min 49 min
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 9 min
Gotowe 49 min

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
2

Pierś z kaczki:

  • piersi kaczki (ze skórką) - 2 sztuki

  • sól

  • pieprz

Sos z czerwonego wina:

  • por (jasna część) - 1 sztuka

  • czosnek (ząbki) - 1 sztuka

  • konfitura z żurawiny - 2 łyżki

  • wino czerwone (wytrawne) - 1 szklanka

  • miód - 1 łyżeczka

  • tymianek - 1 szczypta

  • przyprawa korzenna - 1 szczypta

  • sól

  • masło - 1 łyżeczka

PRZYGOTOWANIE

Pierś z kaczki:

Pierś z kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy skórkę (w kratkę) na głębokość około centymetra. Posypujemy solą i pieprzem.

Suchą patelnię mocno rozgrzewamy i kładziemy na niej pierś z kaczki skórką do dołu. Smażymy 4-5 minut, wytapiając tłuszcz (jego nadmiar można zlać w trakcie smażenia).

Gdy skórka będzie rumiana, pierś z kaczki przewracamy na drugą stronę i smażymy około 45 sekund.

Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 200 stopni. Pierś z kaczki układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do dołu i pieczemy około 8-9 minut.

Po wyciągnięciu z piekarnika pierś układamy na desce. przykrywamy ją folią aluminiową i pozostawiamy na 4 minuty aby odpoczęła.

Sos z czerwonego wina:

Pora drobno siekamy i smażymy na oliwie, aż zmięknie. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pora. Smażymy chwilę.

Następnie dodajemy wino, konfiturę i przyprawy. Na małym ogniu powoli redukujemy sos.

Po 10 minutach dodajemy miód i redukujemy jeszcze przez około 8-10 minut.

Pierś kroimy na grubsze plastry, polewamy sosem i wydajemy.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.