Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina

Normalny

Drogi

Bez nabiału

Bezglutenowe

Bez jajek
Soczysta pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina z pewnością podbije Wasze kubki smakowe! Zapraszamy do wypróbowania!
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
|
![]() 5 z 5 (2 głosy) |
![]() |
Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe |
40 min | 9 min | 49 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 40 min |
Pieczenie | 9 min |
Gotowe | 49 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
2 |
Pierś z kaczki:
piersi kaczki (ze skórką) - 2 sztuki
sól
pieprz
Sos z czerwonego wina:
por (jasna część) - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 1 sztuka
konfitura z żurawiny - 2 łyżki
wino czerwone (wytrawne) - 1 szklanka
miód - 1 łyżeczka
tymianek - 1 szczypta
przyprawa korzenna - 1 szczypta
sól
masło - 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
Pierś z kaczki:
Pierś z kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy skórkę (w kratkę) na głębokość około centymetra. Posypujemy solą i pieprzem.
Suchą patelnię mocno rozgrzewamy i kładziemy na niej pierś z kaczki skórką do dołu. Smażymy 4-5 minut, wytapiając tłuszcz (jego nadmiar można zlać w trakcie smażenia).
Gdy skórka będzie rumiana, pierś z kaczki przewracamy na drugą stronę i smażymy około 45 sekund.
Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 200 stopni. Pierś z kaczki układamy w naczyniu żaroodpornym, skórką do dołu i pieczemy około 8-9 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika pierś układamy na desce. przykrywamy ją folią aluminiową i pozostawiamy na 4 minuty aby odpoczęła.
Sos z czerwonego wina:
Pora drobno siekamy i smażymy na oliwie, aż zmięknie. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pora. Smażymy chwilę.
Następnie dodajemy wino, konfiturę i przyprawy. Na małym ogniu powoli redukujemy sos.
Po 10 minutach dodajemy miód i redukujemy jeszcze przez około 8-10 minut.
Pierś kroimy na grubsze plastry, polewamy sosem i wydajemy.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!