Ziemniaczane kulki z boczkiem
Normalny
Tani
Bez nabiału
Jako pomysł na obiadowy dodatek lub smaczną przekąskę na imprezę proponujemy ziemniaczane kulki z boczkiem 🙂
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | |
1 h |
Przygotowanie | 1 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
ziemniaki - 500 g
jajka - 1 sztuka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
mąka pszenna - 1/2 szklanki
boczek - 150 g
czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki
sól
pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy.
Dodajemy jajka i powoli mąkę do momentu, aż masa będzie stosunkowo gęsta.
Doprawiamy, formujemy ziemniaczane kulki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w większej ilości oleju na złoty kolor.
Boczek kroimy na cieniutkie plasterki i również smażymy.
Ziemniaczane kulki nabijamy na wykałaczki z plasterkami boczku.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!