pelniasmakow-banner

Ziemniaczane kulki z boczkiem


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Tani

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez nabiału


Jako pomysł na obiadowy dodatek lub smaczną przekąskę na imprezę proponujemy ziemniaczane kulki z boczkiem 🙂

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie
1 h
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 1 h

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
4

  • ziemniaki - 500 g

  • jajka - 1 sztuka

  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka

  • mąka pszenna - 1/2 szklanki

  • boczek - 150 g

  • czosnek granulowany - 1/4 łyżeczki

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo:

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy.

Dodajemy jajka i powoli mąkę do momentu, aż masa będzie stosunkowo gęsta.

Doprawiamy, formujemy ziemniaczane kulki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w większej ilości oleju na złoty kolor.

Boczek kroimy na cieniutkie plasterki i również smażymy.

Ziemniaczane kulki nabijamy na wykałaczki z plasterkami boczku.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.