Panierowane udka kurczaka z chili

Normalny

Przystępny
Pyszny pomysł na ostre, panierowane udka kurczaka z chili z pewnością rozpali Wasze podniebienia! Zapraszamy serdecznie!
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
|
![]() 0 z 5 (0 głosów) |
![]() |
Przygotowanie |
30 min |
![]() |
|
Przygotowanie | 30 min |
SKŁADNIKI:
![]() |
Porcje |
3 |
udka kurczaka - 6 sztuk
mleko - 2 łyżki
jajka - 2 sztuki
mąka pszenna - 1/2 szklanki
słodka papryka - 1 łyżeczka
ostra papryka - 1 łyżeczka
sól - 1/2 łyżeczki
suszone płatki chili - 1 łyżeczka
czosnek granulowany - 1 łyżeczka
płatki kukurydziane (pokruszone) - 1 szklanka
olej rzepakowy
Marynata:
sok z limonki (cytryny) - 2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1/4 łyżeczki
słodka papryka - 1/2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
Marynata:
Składniki ma marynatę czyli sok z limonki, sól, słodką paprykę i oliwę mieszamy i nacieramy nią umyte uda kurczaka. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Panierowane udka kurczaka z chili:
Jajka mieszamy z mlekiem i odrobiną soli.
Na jednym talerzu mieszamy mąkę z ostrą papryką, słodką papryką, czosnkiem, pozostałą częścią soli, na drugim mieszamy płatki kukurydziane z suszonym chili.
Udka najpierw obtaczamy w mące, następnie w jajku i płatkach z chili.
Kurczaka smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Panierowane udka kurczaka z chili możemy podawać z frytkami, ziemniakami lub same z sosami.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!