Zupa grzybowa z kaczką
Normalny
Drogi
Sezon grzybowy w pełni, a pogoda zachęca do ugotowania czegoś rozgrzewającego, dlatego zupa grzybowa z kaczką stanowi świetny pomysł na obiad!
|
5 z 5 (1 głos) |
|
5 z 5 (1 głos) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
15 min | 2 h | 2 h 15 min |
Przygotowanie | 15 min |
Gotowanie | 2 h |
Gotowe | 2 h 15 min |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
4 |
Rosół z kaczki:
woda - 2 l
nogi kaczki - 3 sztuki
marchewka - 3 sztuki
pietruszka (korzeń) - 2 sztuki
cebula - 1 sztuka
listki laurowe - 3 sztuki
ziele angielskie - 3 sztuki
Zupa grzybowa z kaczką:
grzyby leśne - 700 g
cebula - 1 sztuka
czosnek (ząbki) - 4 sztuki
masło - 2 łyżki
sól
pieprz
sok z cytryny
Do podania:
natka pietruszki
makaron nitki
PRZYGOTOWANIE
Rosół z kaczki:
Do garnka z zimną wodą wrzucamy obrane warzywa (marchewkę i pietruszkę można pokroić), umyte nogi z kaczki, ziele angielskie, liść laurowy.
Całość gotujemy na małym ogniu dopóki mięso nie będzie miękkie.
Podczas gotowania na powierzchni pojawi się piana z mięsa, którą usuwamy.
Gdy rosół będzie gotowy to przecedzamy go, mięsko z kaczki „skubiemy” i układamy na talerzach do wydania zupy.
Zupa grzybowa z kaczką:
Grzyby myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy w plasterki.
Cebulę drobno siekamy i smażymy na maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli dodajemy grzyby.
Po paru minutach całość zalewamy rosołem z kaczki i gotujemy 15-20 minut.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie przyprawą typu maggi i cytryną.
Gotowa zupa grzybowa z kaczką powinna być podana z mięsem z kaczki, natką pietruszki i ugotowanym makaronem.
Podziel się swoją opinią!
1 komentarz
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!