Galette z owocami
Normalny
Przystępny
Galette czyli krucha tarta o nieregularnych kształtach rozpływająca się w ustach… Dzisiaj zapraszamy na wersję na słodko!
| 
             | 
        
             0 z 5 (0 głosów)  | 
    |
| 
             0 z 5 (0 głosów)  | 
    ||
| 
                             | 
                            Przygotowanie | Pieczenie | Gotowe | 
| 30 min | 35 min | 1 h 5 min | 
| Przygotowanie | 30 min | 
| Pieczenie | 35 min | 
| Gotowe | 1 h 5 min | 
SKŁADNIKI:
| 
                         | 
                    Porcje | 
| 6 | 
Ciasto:
mąka pszenna - 150 g
zimne masło - 100 g
sól - 1 szczypta
zimna woda - 2 łyżki
cukier - 3 łyżki
Galette z owocami:
brzoskwinie - 2 sztuki
maliny - 1/2 szklanki
jagody - 1/2 szklanki
jeżyny - 1 garść
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
cukier - 4 łyżki
sok z cytryny - 1/4 łyżeczki
jajko - 1 sztuka
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier i pokrojone masło.
Wszystko siekamy lub rozcieramy do uzyskania okruszków ciasta. Następnie dodajemy wodę i zagniatamy ciasto.
Kulkę ciasta wkładamy do lodówki na godzinę.
Galette z owocami:
Brzoskwinie kroimy na plasterki, oprószamy mąką ziemniaczaną, dodajemy cukier (3 łyżki), sok z cytryny i mieszamy.
Następnie dodajemy maliny, jagody, jeżyny i całość delikatnie łączymy.
Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia posypanym mąką (jeżeli ciasto będzie się kleiło możemy dodać więcej mąki), owoce układamy na środku i zawijamy ciasto pozostawiając „owocowe okienko”.
Galette smarujemy jajkiem i posypujemy resztą cukru.
Pieczemy około 30-35 minut na złoty kolor w 200 stopniach.
Galette z owocami możemy podawać z dodatkiem lodów.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

