pelniasmakow-banner

Pieczony indyk


x
difficult icon - Pełnia Smaków

Normalny

cost icon - Pełnia Smaków

Drogi

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bezglutenowe

intolerance icon - Pełnia Smaków

Bez jajek


Pieczony indyk w całości to prosty i smaczny przepis na niedzielny obiad dla całej rodziny!

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

Pełnia Smaków - preloader

0 z 5 (0 głosów)

time icon - Pełnia Smaków Przygotowanie Gotowanie Gotowe
30 min 3 h 30 min 4 h
time icon - Pełnia Smaków
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 3 h 30 min
Gotowe 4 h

SKŁADNIKI:

servings icon - Pełnia Smaków Porcje
6

  • indyk ekologiczny w całości - 1 sztuka

  • pomarańcze - 3 sztuki

  • bulion warzywny - 3 szklanki

  • masło - 2 łyżki

  • czosnek (ząbki) - 2 sztuki

  • zioła prowansalskie - 1 szczypta

Marynata:

  • sól - 1 łyżeczka

  • pieprz - 1/2 łyżeczki

  • ostra papryka - 1/2 łyżeczki

  • oliwa z oliwek - 3 łyżki

PRZYGOTOWANIE

Marynata:

Indyka myjemy i oczyszczamy. Sól, pieprz i ostrą paprykę łączymy z oliwą aby powstała nam marynata, którą nacieramy indyka z zewnątrz i w środku.

Pieczony indyk:

Pomarańcze polewamy wrzątkiem i kroimy na ćwiartki.

Pokrojone pomarańcze wkładamy do środka, zwijamy do wewnątrz szyjkę indyka.

Tak przygotowanego indyka pozostawiamy w lodówce na około 3,5 – 4 godziny lub całą noc.

Indyka pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) przez 30 minut następnie zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy przez następne 3h.

Średnio co 30 minut wyjmujemy indyka, polewamy go bulionem i sklarowanym masłem.

Pół godziny przed końcem pieczenia możemy polać indyka sklarowanym masłem z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku oraz ziół prowansalskich.

Pieczonego indyka podajemy z ziemniakami (mogą być np. z rozmarynem albo puree).

Uwagi

Gdy wiemy ile waży indyk to przyjmujemy 40 minut pieczenia na 1kg mięsa.


Podziel się swoją opinią!

0 komentarzy

Pokaż komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Przepraszamy wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwile.

Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!

Źródło:

close icon | Pełnia Smaków

Zgłoś niestosowny komentarz

Pełnia Smaków - preloader

Drogi Użytkowniku,
Serwis Pełnia Smaków przetwarza Twoje dane osobowe oraz używa plików cookie. Klikając przycisk „akceptuje”, pozostając na stronie oraz zamykając ten komunikat, wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych zgodnie z naszą Polityką Prywatności oraz zobowiązujesz się do przestrzegania Regulaminu Serwisu.