Pieczony indyk
Normalny
Drogi
Bezglutenowe
Bez jajek
Pieczony indyk w całości to prosty i smaczny przepis na niedzielny obiad dla całej rodziny!
|
0 z 5 (0 głosów) |
|
0 z 5 (0 głosów) |
Przygotowanie | Gotowanie | Gotowe | |
30 min | 3 h 30 min | 4 h |
Przygotowanie | 30 min |
Gotowanie | 3 h 30 min |
Gotowe | 4 h |
SKŁADNIKI:
Porcje | |
6 |
indyk ekologiczny w całości - 1 sztuka
pomarańcze - 3 sztuki
bulion warzywny - 3 szklanki
masło - 2 łyżki
czosnek (ząbki) - 2 sztuki
zioła prowansalskie - 1 szczypta
Marynata:
sól - 1 łyżeczka
pieprz - 1/2 łyżeczki
ostra papryka - 1/2 łyżeczki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
PRZYGOTOWANIE
Marynata:
Indyka myjemy i oczyszczamy. Sól, pieprz i ostrą paprykę łączymy z oliwą aby powstała nam marynata, którą nacieramy indyka z zewnątrz i w środku.
Pieczony indyk:
Pomarańcze polewamy wrzątkiem i kroimy na ćwiartki.
Pokrojone pomarańcze wkładamy do środka, zwijamy do wewnątrz szyjkę indyka.
Tak przygotowanego indyka pozostawiamy w lodówce na około 3,5 – 4 godziny lub całą noc.
Indyka pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) przez 30 minut następnie zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy przez następne 3h.
Średnio co 30 minut wyjmujemy indyka, polewamy go bulionem i sklarowanym masłem.
Pół godziny przed końcem pieczenia możemy polać indyka sklarowanym masłem z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku oraz ziół prowansalskich.
Pieczonego indyka podajemy z ziemniakami (mogą być np. z rozmarynem albo puree).
Uwagi
Gdy wiemy ile waży indyk to przyjmujemy 40 minut pieczenia na 1kg mięsa.
Podziel się swoją opinią!
0 komentarzy
Pokaż komentarz
Podana treść jest wulgarna. Prosimy, zmień ją!